Kaupallinen yhteistyö yrityksen Nieko kanssa.

Tiedättekö sen tunteen, kun ruokaravintolassa, työpaikalla tai vaikka kaverilla käydessä, olet heittämässä roskaa roskiin ja yhden roska-astian sijaan vaihtoehtoja onkin vastassa useampia? Melko tavallinen näky, mutta aina sitä ei ole itsekään varma, mihin mikäkin roska kuuluu. 

Iso osa roskista ovat ihan selkeitä tapauksia, mutta sitten ovat esim. ne pahvilta ulospäin näyttävät ja tuntuvat kierrekorkkiset purkit, joissa on sisällä kalvo, joka pitää tuotteen hyvänä purkin sisällä. Apua, miten ihmeessä tämmöiset kuuluisi lajitella? 

Lajittelu on tekona eko

Jätteiden lajittelu ja kierrättäminen on ekoteko, mutta säästää se myös vuosittaisissa sekajätekustannuksissa. Kun jätteet lajitellaan, ei sekajätteen poisviennistä tarvitse maksaa niin paljon. Kun taas jätteestä, joka lähtee kiertoon, tehdään uusia paketteja, purkkeja ja pusseja. Näin sellaiset materiaalit, jotka on tarkoitettu kestämään monta käyttökertaa, saadaan myös pidettyä kierrossa. 

Muutama vuosi sitten, vuonna 2019 Suomen yhdyskuntajätteistä 43 % kierrätettiin. EU-maissa kierrätystavoitteena on 55 % vuoteen 2025 mennessä ja 65 % vuoteen 2035 mennessä. Yhdyskuntajätteeksi luetaan kotitalousjätteen lisäksi esim. jätteet, jotka muodostuvat kaupoista, toimistoista, ravintoloista, kouluissa ja päiväkodeissa. Kotitalousjätteen kierrätysmäärää uusiksi tuotteiksi seurataan tietyissä kaupungeissa myös alueellisesti, jotta kierrätyksen vaikutuksia voidaan seurata. Kierrätyksen lisäys kodeissa vie meitä eteenpäin kierrätystavoitteen saavuttamiseksi.

Niekon peli opettaa kierrättämään

Saimme Niekolta jo viime vuoden puolella kokeiltavaksi kierrätyspelin. Olen pitänyt tärkeänä sitä, että lapsi oppii mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tunnistamaan roskille oikeat korit sekä kierrätyksen merkityksen, ja tällä pelillä päästiin harjoittelemaan, vaikka hiomista ei taidoissa hurjan paljon tarvittu. 6-vuotias innostui pelistä kovasti, kilpailuhenkinen kun on. 

Sekoitettiin peliin kuuluvat puupalat ja laitoimme kuvapuoli alaspäin. Etenimme pelissä ohjeiden mukaan ja pareja alkoi hiljalleen löytyä. Kierrätyspeliä pelataan muistipeliperiaatteella eli alaspäin käännettyjä kortteja käännetään yksi kerrallaan ja etsitään roskapareja. Kun kaikki parit on löydetty, ne kierrätetään alustalle ja oikein kierrätettyjen palojen mukaan lasketaan pisteet tarkistuskortista. Pelaaja, joka saa eniten kierrätettyä oikein, on voittaja.  

Pelin lomassa käytiin keskustelua lapsen kanssa muun muassa eri jätteiden materiaaleista ja kierrätyksestä ylipäätään. Lapsi ilmoittikin haluavansa tutustua joskus jätteiden käsittelylaitokseen. Sorttiasemalla ollaan monesti käyty ja aina siellä riittää ihmeteltävää.

Kierrätyspelejä on kolmea erilaista. Ensimmäisessä harjoitellaan biojätteen, kartongin, paperin sekä pahvin lajittelua. Toisessa pelissä, joka meillä on, tutustuttiin myös muoviin, sekajätteeseen, lasiin ja metalliin. Kolmannessa pelissä mukana ovat  käyttötavarat, jotka kuuluvat kierrätyskeskukseen. Muita mukana olevia jätteitä ovat vaarallinen jäte, elektroniikka sekä apteekkiin kuuluvat jätteet.

Niekon kierrätyspelit löydät täältä! 

Kodin kierrätyspiste kuntoon

Jotta jätteiden lajittelu ja niiden kierrätys tulee osaksi arkea, on muutama asia hyvä ottaa huomioon kotipuolessa. Jos kierrätysjätteille ei ole omaa paikkaa tai paikkoja, tulee jätteet helpommin laitettua kaikki yhteen koriin. 

Meillä kotona keittiöremontin suunnittelu alkoi roskien paikan päättämisestä, sillä halusimme altaan alle paikat ainakin bio-, pahvi- ja muovijätteelle sekajätteen lisäksi. Roskapisteessä on myös pieni kori metalleille. Pohdittiin alkuun erillisiä kierrätysastioita roskakorien ulkopuolelle, mutta päädyttiin siihen, että pois silmistä, on tässä tapauksessa parempi ratkaisu. Keittiöremontti onkin oiva tilaisuus pohtia myös kodin kierrätysjärjestelyt kuntoon. Kunnolliset mahdollisuudet kotona edesauttavat kierrätystä kotona ja näin siitä tulee tapa. Meillä ei pihassa ole monikeräyslokeroa, joten kiikutamme säännöllisesti kauppareissujen yhteydessä muut kuin sekajätteet eteenpäin. 

Kodin kierrätyspisteen voi rakentaa myös eri tavalla. Keittiössä kaappitilaa on kiva varata keittiön astiastoille, pannuille ja vuoille, ja voi olla, että tila on niukassa. Kierrätyspisteen voi tehdä oikeastaan mihin tahansa, sillä nykyisin on saatavilla myös kivan näköisiä, sisustukseenkin sopivia kierrätyslaatikoita ja -ratkaisuja, jotka voi sijoittaa esimerkiksi eteiseen, muualle keittiöön tai kotiin.