Kun muutettiin meidän uuteen kotiin, meitä mietitytti jo ennen ostoa asunnon tontti ja piha-alue. Meillä on lapsi, joten etsittiin mahdollisimman käytännöllistä ja turvallista pihaa lapsiperheen tarpeisiin. Tähän kauppaan ei sellaista kuulunut, mutta päätettiin silti tehdä kaupat, koska muuten tämä kohde sopi meidän tarpeisiin hyvin.
Ensimmäinen vuosi oltiin pihalla melko varoen ja pohdittiin, minkälainen ratkaisu toimisi meille parhaiten. Monitasoiselle terassille ei oikein saatu pöytäryhmää, löhötuoleja, lasten pöytää, grilliä, savustinta, kynttilälyhtyjä tai sohvaa. No, näin paljon tuskin tarvitseekaan, mutta toiminnallisuus ja käytettävyys eivät olleet kohdillaan. Niinpä aloitettiin uuden terassin suunnittelu.
Helpommalla olisi päässyt uusien puiden kanssa, ihan varmasti. Päätimme tuhlata arki-iltoja projektiin ja samalla säästää puuta ja rahaa.


Näin projekti eteni
- Uuden terassin suunnittelu ja piirtäminen
- Vanhan terassin purkaminen
- Rungon rakentaminen uuteen terassiin
- Puiden pesu ja ruuvaaminen paikoilleen
- Lautojen hiominen, pesu ja värjääminen



Terassin suunnittelu vanhoista puista
Alusta asti oli selvää, että hyödyntäisimme vanhan terassin runkoa ja lautoja niin paljon kuin mahdollista. Kierrätysperiaatetta yritämme noudattaa kaikissa kodin remonteissa muutenkin. Mies hahmotteli, että terassista voi käyttää uudelleen runkolautoja sekä päälilautoja, mutta myös osa nauloista oli niin hyvässä kunnossa, että käytimme ne uudestaan.
Terassi oli aiemmin monessa eri tasossa, ja talon sivuosassa terassia ei ollut ollenkaan, joka oli tosi epäkäytännöllinen. Tilalla oli vain kivituhkaa, jota kulkeutui sisään kun sivuovea käytti. Halusimme terassin talon sivuosaan ja takapihan puolelle. Sivuterassilla oli tarkoitus kuivata pyykkiä, koska siihen tullaan suoraan kodinhoitohuoneesta. Takapihan terassilla taas enemmän oleillaan.
Projekti aloitettiin purkamalla keskiosan terassi ja rakentamalla pohjat sivuterassiin. Terassista tuli melkein koko sivuosan kokoinen, jotta siihen mahtui myös tuolit ja pieni pöytä saunavilvoitteluja varten. Sivuterassin laudat otettiin keskiterassista ja ne käännettiin ympäri. Kun laudata oli paikoillaan, päästiin hiomaan ne ja sävyttämään öljyllä*




TAKAPIHAN TERASSI
Takapihan terassi oli astetta kinkkisempi toteuttaa. Ensin vanha terassi purettiin moniin lautakasoihin, jonka jälkeen alkoi pohjien rakentaminen. Talomme on rinnetontilla, joten terassin perustuksiin täytyi tehdä vankat pohjat. Suunnitelmana oli tehdä terassista koko talon levyinen, joka oli yhdessä tasossa. Pohjien rungon suunnittelun ja rakentamisen jälkeen alkoi lautojen asettelu terassille. Terassilla olleet, vanhat laudat käännettiin ympäri, sillä ne olivat tosi hyvässä kunnossa toiselta puolelta. Vain toisen puolen öljyämisestä oli valunut laudan toiselle puolelle jälkiä, jotka täytyi hioa pois.
Terassin pesu
Kun laudat oli ladottu rungon päälle, ne pestiin kauttaaltaan. Seuraavaksi ne annettiin kuivua kunnolla, jonka jälkeen terassi hiottiin kauttaaltaan, jotta uusi öljy tarttui niihin.
Terassin uusimisen yhteydessä siihen rakennettiin myös portaat kumpaankin päähän sekä rima-aita, jonka suojiin saa oleskelutilan.




Lautojen hiominen
Lautojen hiomisurakka oli tämän terassin ylivoimaisesti isoin työ. Vaikka ylläolevassa kuvassa näyttää, että entisen terassivärin maalinjäämiä on vain vähän, mutta niitä oli oikeasti paljon. Ja joka laudassa, ihan koko matkalta terassin päästä päähän.
Terassilaudoista hiottiin ensin suurimmat maalinjäänteet karkeammalla hiomapaperilla, jonka jälkeen koko lauta hiottiin sileämmällä paperilla. Näin pinnasta tuli mahdollisimman tasainen. Toki joitakin kolhuja ja uurteita laudoissa on edelleen, mutta se ei meitä haitannut. Puu on kuitenkin elävä ja suht pehmeä materiaali, ja se saakin kulua.
Terassi hiottuna ja pestynä
Kun terassi oli hiottu, se näytti kivan luonnonmukaiselta sekä sopi ympäristöön. Vaikka hiottiin kuinka, vanhan lakan jäämiä jäi terassilautoihin tummentumina, jonka vuoksi päätettiin käsitellä terassi tummemmalla sävyllä kuin mitä se oli alunperin (ruskea).





Terassilautojen käsittely
Laudan käsiteltiin terassipinnoille sopivalla öljyvahalla. Meillä oli entisistä remonteista jäänyt vaalean harmaata sekä mustaa purkkien pohjille, mutta kumpikaan näistä ei suoraan sopinut väriltään terassiin. Ajateltiin, että mustasta tulisi ehkä liian tumma, jopa kiiltävä ja vaaleanharmaa taas päästäisi puuhun jääneen lian näkyviin.
Päätettiin siksi sekoittaa vaaleanharmaaseen, jota oli suhteessa enemmän, jonkin verran mustaa väriä. Tätä ei varmaan missään suositella, mutta väristä tuli juuri talon sokkelin värinen. Kuvassa väri näyttää miltei mustalta, mutta todellisuudessa tuokin väri on hieman haalentunut ja on lähempänä tummanharmaata kuin mustaa. Väristä huolimatta puun syyt ja kuviot näkyvät puussa.
Terassin lasitukset
Osa terassista on katoksen suojassa, osa ei. Tilattiin lasikaiteet terassin ulkoreunaan turvallisuutta lisäämään, mutta harkittiin myös ns. perkolan rakentamista, jotta terassille saisi sääsuojaa tarvittaessa laajemmalle alueelle. Lisärakennuksien aika on aikaisintaan ensi kesällä, joten niistä lisää myöhemmin.


Kauan projekti kesti?
Terassin tekeminen kierrätysmateriaalista kesti kauemmin ja oli hieman vaikeampaa kuin täysin uuden materiaalin käyttäminen. Vanhaa materiaalia hyödyntämällä täytyy pohtia, mitä jo valmiiksi leikatuista laudoista saa aikaiseksi suoraan hyödyntämällä tai muokkaamalla. Tässä projektissa hukkapuuta ei juuri jäänyt, sillä pienistä laudanpätkistä Ilari taikoi vielä muutaman kukkalaatikon, jotka värjättiin tyyliin sopivaksi.
Terassin sivun lasituksia odotimme yhteensä noin 4 viikkoa, jonka jälkeen saatiin terassi tehokäyttöön.












Tanja