Oletteko kuulleet asuinalueen energiavisiosta? Minä en ennen ollut, mutta Tuusulan asuntomessujen kautta tutustuin sellaiseen. Meillä oli perheen kanssa joitakin vuosia sitten haave itserakennetusta (rakennutetusta) kodista ja tällöin etsittiin sopivaa asuinaluetta. Noin viisi vuotta sitten vastaan tuli Tuusulan asuntomessujen alue, Rykmentinpuisto ja tonttihaut vuodelle 2020. Asuntomessualueessa kiehtoi visio tulevaisuuden kaupungista ja energiatehokkaasta kylästä. Muistan innostuneeni ajatuksesta, että kodin saisi rakennuttaa mahdollisimman ekologiseksi ja että alueella olisi paljon yhteisöllisyyteen ja jakamistalouteen liittyviä, nykypäivän juttuja. Alueella ympäristöasiat on otettu huomioon jo suunnitteluvaiheessa ja se näkyy energiatehokkaana, ympäristöystävällisenä asuinalueena ja koteina. Tänä vuonna asuntomessukotien ilmastovaikutus eli hiilikäden- ja -jalanjälki laskettiin myös ensimmäistä kertaa. 

Palaset kodin rakennuttamisen osalta eivät meidän osalta loksahtaneet tuolloin kohdilleen ja päädyttiin asumaan toisaalle. Kuitenkin ensimmäiset asuntomessuista kertovat mainokset nähtyäni päätin, että tutustumaan oli päästävä. Koska suurin osa asumisen päästöistä aiheutuu energian tuotannosta ja kulutuksesta, kiinnosti messuilla erityisesti energiatehokkuuden parantaminen ja kestävämmät valinnat esimerkiksi sisustuksessa, rakennusmateriaaleissa ja lämmitysratkaisuissa. Messujen kantavana teemana oli tänä vuonna ekologisuus sekä vastuulliset valinnat, jonka vuoksi suuntasin nokan heti avajaispäivänä kohti Tuusulan Rykmentinpuistoa. Tiesitkö muuten, että ensimmäiset asuntomessut järjestettiin Tuusulassa jo vuonna 1970?  Eli tänä kesänä vuorossa oli viideskymmenes messuvuosi.

Messut koronan keskellä

Tuusulan tämän vuoden asuntomessujen aloitusta siirrettiin kuukaudella, jotta tarvittavat järjestelyt turvallisuuteen liittyen ehdittiin toteuttaa. Pitkään kuitenkin pohdin, lähdenkö messuille vai tutustunko messukohteisiin lehdistä, somesta ja muuten median välityksellä. Päätin lähteä käymään, ja oma kokemus messuvierailusta oli tosi positiivinen, vaikka olin varautunut ruuhkiin messujen aloituspäivänä. 

Messuille ostettiin liput ennen sinne saapumista, myös autopaikkalippu oli mahdollista ostaa netistä. Autot jätettiin parkkiin isommalle parkkipaikalle, josta messubussi kuljetti messualueelle. Ennen bussiin nousemista tarjottiin käsidesiä ja maskeja. Messubussiin ei laskettu liikaa porukkaa. 

Itse messukodeissa sisään päästettiin vain pieni määrä ihmisiä kerrallaan ja tätä katsottiin jokaisen kohteen ovella. Tämä vaikutti myös messutunnelmaan rauhoittavasti, sillä kohteita sai ihan rauhassa katsella ja ihmetellä ilman, että seuraavat ihailijat olivat välittömästi oman olan takana. Kiva kokemus siis kaiken kaikkiaan. 

tuusulan asuntomessut
Tuusulan Asuntomessut 2020
tuusulan asuntomessut
Luonnomateriaaleja oli käytetty monen kodin sistustuksessa.

Ekologinen kyläkaupunki

Lähtökohtana messualueen kodeissa oli tänä vuonna negatiivisten ympäristövaikutusten minimointi. Asuntomessut tutki ihmisten toiveita asumisesta ennen projektin käynnistymistä ja selvisi, että monen toiveissa oli mahdollisimman älykäs ja automatisoitu koti, mutta myös luonnonläheisyys merkitsi paljon.

Asuntomessualuetta on rakennettu alusta lähtien energiatehokkaaksi ja ympäristöystävälliseksi, ja jokaisen kodin hiilijalan- ja kädenjälki on laskettu ja ilmoitetaan avoimesti kodin tiedoissa. Hiilijalanjälki on monelle tuttu, mutta hiilikädenjälki tarkoittaa tässä kohtaa positiivisten ilmastovaikutuksien lukua, kuten paljonko koti sitoo hiiltä tai kuinka suuri osa rakennuksen aikana tarvittavista materiaaleista on kierrätettäviä. Yhdessä näistä muodostuu asunnon koko elinkaaresta aiheutuva, ilmastovaikutusta kuvaava luku, joka saattaa jonain päivänä hyvinkin lisätä tai vähentää ostohalukkuutta esimerkiksi uutta kotia etsiessä. Ilmastokuormituksen laskemiseen on käytetty Ympäristöministeriön pilotoimaa laskentakaavaa, johon voit tutustua mm. täältä. 

Kotitalouksien päästöistä iso osa tulee asumisesta. Ei vain siitä, mitä valintoja teemme kodissa asuessamme, vaan siitä, minkälaisista materiaaleista koti rakennetaan, miten rakennusmateriaalit kuljetetaan sekä minkälaisilla energiaratkaisuilla koti pidetään lämpimänä ja valot päällä. Myös kodin remontointi ja muu korjaaminen aiheuttaa hiilijalanjäljen, johon on hyvä kiinnittää huomiota. Kodin purkamisesta taas aiheutuu pieni osa hiilijalanjäljestä. Kokonaisuudeltaan noin 115 m2 kokoisen kodin hiilidioksidikuormitus on noin 57 tonnia, kun taas bensa-autolla ajaminen tuottaa päästöjä noin kolme tonnia. Rykmentinpuiston kodeissa jokaisen kodin ulko-ovella oli kyltti, josta sai lisätietoja rakennustavasta, lämmitysmuodosta, energiatehokkuudesta ja muun muassa CO2-luvun. Luvut yhdessä ohjaavat jo rakennusaikaisia valintoja, jotta kokonaisratkaisussa päästään mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen.

tuusulan asuntomessut
Kuva: Hiilidioksidipäästöt, lähde: Deko-lehti 7/20

Monien messukotien rakentamisessa on käytetty pitkäikäisiä, laadukkaita tuotteita, luonnonmateriaaleja, jotka ovat päästövapaita ja turvallisia. Puu esimerkiksi vähentää hiilijalanjälkeä, koska se sitoo rakennusmateriaalina hiiltä. Messuilla vieraillessa huomasin, että rakentamiseen käytetyt materiaalit olivat paremmin esillä ja niistä sai helposti tietoa. Huollettavuus, helppohoitoisuus ja kierrätettävyys ovat avainasioita asumisesta aiheutuvien päästöjen vähentämiseen. 

Alueen lämmitysratkaisut

Messukotien lämmitysmuotoihin oli myös kiinnitetty erityisesti huomiota, koska talojen suurin energiasyöppö syntyy juuri lämmitykseen tarvittavasta energiasta. Rakennuttajat olivat saaneet opastusta kestävien lämmitysmuotojen valintaan sekä vinkkejä asioista, joihin huomio olisi hyvä suunnata energiatehokkuuden näkökulmasta. 80 % messualueen lämmitysenergiasta onkin uusiutuvaa eli tuotettu hiilineutraalilla kaukolämmöllä. Kodeissa lämmitysmuotoina oli käytetty poistoilmalämpöpumppuja, maa- ja kaukolämpöä, aurinkopaneeleja ja vesi-ilmalämpöpumppuja, ja energialuokaltaan A:n sai messualueen kodeista viisi. 

Alueelta löytyy myös hyvät lenkkipolut, joiden kautta esimerkiksi pyörällä kulkevat pääsevät näppärästi kulkemaan. Taloyhtiöissä on jakamistalouden teemalla yhteiskäytössä olevia sähköautoja, jolloin omaa ei välttämättä tarvitse edes omistaa. Lisäksi julkisen liikenteen linjat ulottuvat alueelle. On hyvä ja erittäin esimerkillistä, että messualueella energiatehokkuus ja vastuullisuus on keskiössä. Rykmenttipuisto nimittäin laajenee ja tarjoaa jossain vaiheessa kodin jopa 15 000 asukkaalle. Suunnitelmiin kuuluu rakentaa alueelle maailman ensimmäinen hiilineutraali asuinalue. 

Katse piha-alueisiin

Itsehän pikku viherpeukalona tietysti tähyilin asuntomessuilla kovasti piha-alueille. Ajattelin löytäväni jos minkälaisia upeita viljelypalstoja, kasvihuoneita, parvekeviljelyä ja muita kaupunkielämään sopivia viljelyjuttuja – hyönteishotelleja kenties. Erillistalojen pihoilta en kasvihuoneita kuitenkaan bongannut. Kasveja tietysti oli käytetty sisätilojen sisustukseen, ja terasseilla oli istutuksia, mutta hyötykasvien viljelyyn en messukotien pihoilla törmännyt.  

Syy tähän selvisi, kun olin tutustunut asuntomessualueen yleisiin puisto- ja ulkoilualueisiin, johon oli istutettu mm. luumu-, omena- ja päärynäpuita. Yhteisille alueille on rakennettu monia erilaisia viljelylaatikoita ja -palstoja, joita alueen asukkaat voivat vuokrata kesäkaudeksi 2021. Asukkaat voivat viljellä palstoilla vaikkapa salaattia, perunaa tai porkkanaa.

Tuusulan asuntomessut 2020

Puustellinmetsän puisto on nyt jo kuuden hehtaarin kokoinen ja sen koko on ajateltu ainakin tuplata. Ulkoilualueet on suunniteltu eri ikäluokille, jotta jokainen löytäisi alueelta nähtävää ja tehtävää. Alueen kaksi metristä hyönteishotellia en ehtinyt bongaamaan, sillä messualue suljettiin klo 20. Kaikkiin tiloihin ei myöskään päässyt vielä messujen alkaessa tutustumaan. Kun aluetta tulevaisuudessa laajennetaan, suunnitelmiin kuuluu koirapuisto ja pulkkamäki. Alueelta löytyy pian päiväkodin, seniorikodin ja hoivakodin lisäksi myös koirapäiväkoti.

Tuusulan asuntomessut
Tuusulan asuntomessut

Sisustustärpit ja luonnonläheinen värimaailma

Viimeisimpänä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä – messukotien sisustustärpit. 

Kiinnitin huomiota messukotien sisustuksien materiaalivalintoihin sekä kestävyysnäkökulmaan ja ilokseni huomasin, että kodikkuutta oli haettu nyt hyvin luonnonmukaisilla ja -läheisillä materiaaleilla, mutta myös maanläheisillä, murretuilla väreillä. Messukodeissa löytyi myös paljon suomalaisia merkkejä, ja sisustuksessa ennen kaikkea materiaalien pitkäikäisyys ja helppohoitoisuus ovat läsnä monessa kodissa. 

Puu näkyi rakennusmateriaalin lisäksi myös sisustuksessa, joka vähentää kaikua ja pehmentää esimerkiksi korkeita tiloja. Puu sisustusmateriaalina onkin antibakteerinen ja hengittävä.

Tuusulan asuntomessut 2020
tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut

Kylpyhuoneet ja saunat

Ekologisen asumisen näkökulmasta messukohteissa on panostettu arjen toimivuuteen ja esimerkiksi takkoja ja kylpyammeita sisällä näkyi hyvin vähän. Kylpy- ja suihkutilat olivat mielestäni pienempiä kuin aiempina vuosina, mutta täynnä luksusta ja spa-henkeä. Kultaisia ja messinkisiä hanoja, yksityiskohtia, sopiva valaistus – kaikki tarvittava sopivan kokoisesti ja käytännöllisesti aseteltuina. 

tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut

Joissain kohteissa oli ulkoporeammeet, mutta allas täydensi muuten viimeisteltyä ulkotilakokonaisuutta. Monessa kodissa asuintiloja oli ikään kuin jatkettu terassille, joissakin kohteissa oli ihanat atrium-pihat eli talon sisään tai katveeseen jäävä katettu tai kattamaton tila, jossa voi viihtyä esim. pitkälle syksyyn. Automaatiolla toimivia valaistuksia sekä äänellä toimivia verhoja löytyi myös. 

tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut 2020
tuusulan asuntomessut 2020
tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut 2020
tuusulan asuntomessut

Wc-tilat täynnä yksityiskohtia

Messukotien wc- ja kodinhoitotilat olivat selkeä linjaisia ja yksinkertaisesti kauniita. Muuten neutraalin sävyisissä tiloissa huomion kiinnitti kultaiset tai messinkiset yksityiskohdat. 

tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut

Keittiöt

Keittiöitä löytyi moneen makuun ja sävyjä oli puunsävystä mustaan ja harmaaseen. Joissain kohteissa oli avokeittiöt, toisissa kulmakeittiöt. Monen kodin olohuone ja keittiö olivat yhtä korkeaa tilaa, jonka vuoksi akustiikkaan oli haettu ratkaisuja akustisista elementeistä ja sisäkatoista. Pyöreitä ruokapöytiä ja luonnonmateriaaleista valmistettuja sisustuselementtejä, tuoleja ja valaisimia näkyi paljon. 

tuusulan asuntomessut 2020
tuusulan asuntomessut 2020
tuusulan asuntomessut 2020
tuusulan asuntomessut 2020
tuusulan asuntomessut 2020
tuusulan asuntomessut 2020
tuusulan asuntomessut 2020
tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut 2020

Lastenhuoneet

Lastenhuoneissa pinta-ala oli käytetty kivasti niin, että myös leikkimiseen jäi hyvin tilaa. Oli yläparvia, kerrossänkyjä, joista toinen kerros olikin varattu esim. kirjojen lukemispaikaksi. Kivoja värejä, muotoja ja toimivuutta. 

tuusulan asuntomessut 2020
tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut 2020
tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut

Messukoteihin tutustumaan virtuaalisesti

Tyylillisesti asuntomessujen kodit ovat tosi kotoisia ja sopusointuisia. Monen kodin kohdalla tuli fiilis, että tähän minä voisin jäädä tai ainakin ottaa sisustusratkaisuista vinkit talteen. Ihanan yksinkertaisia ja selkeitä valintoja, joissa on ripaus hohtoa. 

Tuusulan Asuntomessualueen koteihin pääset tutustumaan myös virtuaalisesti tästä

Tanja

tuusulan asuntomessut 2020
tuusulan asuntomessut
tuusulan asuntomessut 2020