*Kaupallinen yhteistyö yrityksen Hehke kanssa*, sisältää alekoodin!

Olen aina pitänyt superpaljon juhlista ja tilaisuuksista, joihin saa luvalla laittautua. Toki sitä voisi kotonakin pyöriä leninki päällä, mutta kallistun arkivaatetuksessa tuttuihin ja turvallisiin vaatekaapin ikivihreisiin. Syyskuun alussa oltiin mieheni kanssa vieraina ihanissa häissä, ja pääsin pohtimaan juhlavaatetusta tähän juhlaan. 

Juhlia oli kovasti odotettu ja koska lähes koko alkuvuosi oltiin paljon kotioloissa, juhla-asuja ehdittiin suunnitella rauhassa. En ole pikamuodin ystävä, joten halusin että myös näiden juhlien pukeutuminen ja asusteet noudattelee kestävää pukeutumista. Arvostan pukeutumisessa, asusteissa ja sisustuksessa monikäyttöisyyttä, kestävyyttä, ekologisuutta ja pitkäikäisyyttä. Yritykset, joiden  tuotteiden valmistuksessa otetaan huomioon ympäristövaikutukset sekä tuotteiden monikäyttöisyys, pitkäikäisyys ja helppohoitoisuus kiinnostaa ihan hurjasti. Löysinkin juuri häihin ja moneen muuhun juhlaan täydelliset asusteet yritykseltä nimeltä Hehke, joka tekee tuotteita korkkikankaasta.

Hehke-yhteistyö
Korkkikankaasta valmistettu klassinen rusetti arkeen tai juhlaan.

Asusteita korkkikankaasta

Ekologisuus oman elämän arvona ajoi 27-vuotiaan, lappeenrantalaisen 4 lapsen äidin hieman sattumalta perustamaan yrityksen, Hehke Shop, jonka tuotteiden suosio on isosti kasvussa. ”Ihastuin korkkikankaaseen, kun tein lapsilleni korkista asusteita. Monelle se on vielä tuntematon materiaalina. Opettelin käsittelemään korkkikangasta puolitoista vuotta ja huomasin, että tämä on ihan minun juttuni”, sanoo Ina Bohndieck, Hehkeen perustaja.

Yksinkertaisuus on kaunista, mutta niin myös ekologisuus. Tyylistä ei nimittäin tarvitse tinkiä tippaakaan, kun vilkaisee Hehken verkkokaupassa korkkikankaasta tehtyjä rusetteja, hiuspantoja, pinnejä, ponnareita ja donitseja. Niin nättejä, että jokaiselle löytyy mieluinen. Hyvin mätsäävät asusteet saa Hehke-verkkokaupan kautta vaikka koko perheelle tai esimerkiksi polttariseurueelle. Meidän hääasusteiksi valikoitui neutraali pinnirusetti sekä miehelle rusetti kaulaan. ”Vihreät arvot ja ekologisuus on ollut lähellä omia arvojani aina, mutta tradenomiksi opiskellessani en tarkalleen tiennyt, mikä minusta tulee isona. Käsityöt ja tekstiilien työstäminen on ollut harrastuksena jo pidempään. Kun hetken pohdin, niin sain idean, jolla saan yhdistettyä liiketoiminnan omiin vahvuuksiini ja arvoihini”, muistelee Ina. 

Hehke-yhteistyö
Kaunis ja monikäyttöinen korkkilehtipinni. Samaa pinnirusettia saa eri sävyissä.

Kipinä lasten kautta

Yritys on vuonna 2019 perustettu, mutta hahmotelmaa, liiketoimintasuunnitelma sekä markkinointia Ina on työstänyt jo pidemmän aikaa. Tuotteet kiinnostavat monia, ja oikeastaan kuka tahansa voi löytää Hehke-verkkokaupasta itselleen sopivan asusteen. ”Lasten kautta sain kipinän kestävien asusteiden tekemiseen. Vierastan ajatusta siitä, että koko ajan pitäisi olla ostamassa uutta. Moni brändi kertoo toimivansa ekologisesti ja suosivan esimerkiksi ekologisia tekstiilejä, mutta jos tuotetaan 5 mallistoa vuodessa, on se kohtuukuluttamisen kanssa hieman ristiriidassa. Omien tuotteiden osalta ajatuksena on tehdä kulutusta (myös lasten) kestäviä hiuspantoja ja ponnareita, joita voi käyttää niin juhannuksena kuin joulunakin – vaikka asu vaihtuisi, asuste voi olla sama”, Ina kertoo. 

Hehken tuotteilla tähdätään kestävää kulutusta tukien myös ajattomuuteen. Fyysisen kestävyyden lisäksi tuotteet kestävät myös aikaa. Tuotteille on suunniteltu pitkä käyttöikä, joten sama tuote sopii esim. niin vauvalle kuin vanhemmalle lapselle. Vauvalle ostettu hiuspanta menee hänelle vielä kouluikäisenäkin joustavan nylon-pannan ansiosta. Meillä miehen kanssa oli hääjuhlassa korkin väriset asusteet tummien vaatteiden kanssa, ja lisäksi asuissa oli vähän beigeä. Oma mekko oli secondhand-löytö kesältä ja mies lainasi puvun ystävältään. Korkkirusetit sopivat hääjuhlaan oikein hyvin ja tuntui tosi luontevalta käyttää, sillä ajatus niiden takana on erittäin hyvä. Miehen asukokonaisuutta korkkirusetti puki oikein kivasti. Oma tyylini taas monesti on kovin minimalistinen, joten pinnillä kiinnitettävä hiusrusetti antoi kampaukseen kivan säväyksen.  

Korona ajoi Hehken toiminnan pienelle tauolle, mutta Ina otti hetkestä hyödyt irti ja tutustui materiaaleihin. ”Olen erikoistunut korkkikankaaseen, koska se on ekologinen valinta. Olen saanut myös asiakkailtani ideoita, minkälaisia tuotteita tai muita asusteita he toivovat korkista. Liiketoiminnallisesti olisi ehkä fiksumpaa myydä muitakin materiaaleja, mutta tällä hetkellä olen pidättäytynyt pääosin korkissa”, sanoo Ina ja lisää, että ”verkkokaupassa on uutuutena myynnissä myös ekologinen pellavadonitsi, joita löytyy aikuisten ja lasten koossa”. Pellava valikoitui mukaan sen ominaisuuksien vuoksi. ”Materiaalin tulee olla antibakteerinen ja allergiaa aiheuttamaton, napakka, likaa hylkivä sekä sellainen, joka ei mene huonoksi tai nukkaannu”, Ina listaa. 

Korkkikangas - mitä se oikein on?

Korkkikangasta käytetään paljon Etelä-Euroopassa, Portugalissa ja Espanjassa nahan vegaanisena vastineena. Siitä tehdään kenkiä, laukkuja ja muita asusteita, joita myös nahasta. Portugalissa kasvaa puu nimeltä korkkitammi, jonka kaarnasta irrotetaan paloja, joka painetaan kankaaksi. “Puuta ei siis kaadeta, vaan tietyn väliajoin sen kaarnasta irrotetaan materiaalia käytettäväksi. Selailin netissä ulkomaisia käsityöpaikkoja ja tutustuin korkkikankaaseen, joka on materiaalina tosi napakkaa, sileää, ei hikoilevaa sekä muodossapysyvää”, Ina kuvailee. Korkkitammesta voi irrottaa kaarnaa 8-10 vuoden välein, lähes 200 vuoden ajan, eikä irrottaminen vahingoita puita, jotka ovat tosi pitkäikäisiä. Korkkitammi myös sitoo huomattavan määrän hiilidioksidia. Portugalin metsissä korkkitammia on paljon ja metsät sitovat hiilidioksidia arviolta lähes 5 miljoonaa tonnia. 

Materiaalina korkki kestää hyvin käytössä ja hylkii kosteutta. ”Allergikoille korkki sopii myös, sillä materiaali on hypoallerginen. Se ei tuoksu eikä kerää itseensä hajuja, hometta tai mikrobeja”, Ina kertoo. Lisäksi se on biologisesti hajoava. ”Ei sitä pesukoneeseen voi heittää, mutta meidän lapsien käytössä tuotteet eivät ole likaantuneet.  Ja jos likaantuisivat, voi tuotteen pyyhkiä kostealla puhtaaksi tai käyttää kylmää vettä”, Ina kertoo.

Tuotteiden materiaalit Portugalista

Korkkikangasta voi ostaa Suomesta, mutta pääasiassa pieninä paloina ja ohuehkona kankaana. Suomeen korkkikankaat tuodaan yleisimmin joko Portugalista tai Italiasta, jonne ne tuodaan myös Portugalista. Ympäristön kannalta järkevintä on siis tilata suoraan portugalilaisilta valmistajilta.

Ina tilaa kankaat tuotteisiinsa Portugalista. ”Minulla kävi hurjan hyvä tuuri, kun selailin netissä tietoa korkista, huomasin erään käsityöyrityksen lopettavan toimintansa ja ostin heillä jäljellä olevat korkkikankaat yrityksen perustamisvaiheessa. Nykyisin tilaan kangasta suoraan pieniltä portugalilaisilta yrityksiltä, jotka tekevät ja värjäävät kankaat”, kertoo Ina, joka tukee mielellään pienyrittäjiä myös omassa toimintaketjussaan. ”Se on melko varma keino tietää, kuka tuotteet valmistaa ja aina voi kysyä lisätietoa. Ehkä joskus pääsen myös tapaamaan yhteistyöyrityksiä livenä”, Ina mainitsee. 

Hehke-yhteistyö

Inalla on Hehke-verkkokaupassa usean värisiä ja hieman eri kuoseilla toteutettuja korkkituotteita. Valikoima laajenee koko ajan, mutta tuotteet rajoittuvat siihen, mitä voi ommella yhteen ja mitkä tuotteet toimivat korkista toteutettuina. Muualla on saatavilla nykyisin esimerkiksi korkista tehtyjä jumppamattoja, kengänpohjia ja lattiamateriaalia, mutta Ina on keskittynyt asusteisiin. ”Saan asiakkailtani paljon toiveita siitä, mitä tuotteita he toivoisivat korkista. Myös itselläni on enemmän ideoita kuin ehdin juuri nyt toteuttaa. Materiaalilähtöisesti tässä mennään ja rajoituksena korkkikankaassa on oikeastaan sen napakkuus, joka pitää ottaa huomioon. Pyrin kuitenkin aina löytämään ratkaisun, jolla asiakkaiden toiveisiin voi vastata. Toteutan myös erikoistilauksia verkkokaupan valikoiman ohella”, sanoo Ina ja lisää, että hän ottaa myytäväksi vain tuotteita, jotka kokee itse käteviksi, toimiviksi ja ajattoman tyylikkäiksi. Tarkoituksena on luoda kauniita, ajattomia ja ennen kaikkea kestäviä tuotteita, jotka korostavat ja tuovat esiin korkkikankaan parhaita puolia. 

Hehke-yhteistyö
Hehke-yhteistyö

Tuotteiden ja yrityksen ympäristövaikutukset ovat Inalle tärkeitä ja hän etsii jatkuvasti ilmastofiksumpia vaihtoehtoja myös oman yrityksensä toimintaan. ”Pienyrittäjänä esimerkiksi oman talon yhteydessä toimiva työskentelytila säästää kuluissa ja energiassa. Tuotteiden osalta korkkikangas on luonnontuote, mutta esimerkiksi ponnarissa käytetty hiuslenkki voi hajota. Pinnien metalliklipsit ovat taas kestävämpiä”, kertoo Ina. Hehke-verkkokaupan tuotteiden pakkaukset ovat aina muovittomia. Käytössä on kierrätyskartonkiset pahvirasiat eikä tuotteiden pakkauksessa käytetä lainkaan muovia. ”Tuotteiden valmistuksen aikana yritän muutenkin käyttää kaikki hukkapalat korkkikankaasta, ja näin syntyi esimerkiksi nyt myynnissä olevat lehtipinnit, jotka ovat suosittuja”, Ina paljastaa. 

Hehke Shop tulevaisuudessa

”Tuotteita menee kivasti kaupaksi ja ihmiset ovat kiinnostuneita hitaammasta kuluttamisesta. Korkkikankaasta valmistettuja tuotteita voi ostaa lahjaksi, hääpäiväksi, ristiäisiin, ja niihin saa myös uniikin merkin tai nimikirjaimet, jotka teen laserilla. Laser on myös ympäristöystävällinen valinta, sillä siitä tulee tuotteeseen polttojälki, ei mustetta”, kertoo Ina.  

Ina haluaa yrityksensä tuotteilla vahvistaa hitaan kuluttamisen trendiä. ”Jatkossa olisi kiva tietysti tutkia mahdollisuuksia erilaisiin tuotteisiin ja keskittyä enemmän luovaan puoleen. Ajatuksena tuotteissani on, että kun hankkii kestävämmän tuotteen, ei tarvitse välttämättä ostaa monta edullisempaa tuotetta, vaan kestävää asustetta voi käyttää eri tilaisuuksissa”, Ina summaa. 

Koodilla SHEPHERD10 saat Hehken verkkokaupasta 10 % alennuksen.

Hehke-verkkokauppaan löydät klikkaamalla tästä. 🙂 

Tanja