Kaupallinen yhteistyö yrityksen Revoel kanssa.

Uusi vuosi on jo pitkällä. On pian kesä. Jälleen erilainen kuin mihin ollaan totuttu. En ole aiemmin tehnyt juurikaan uudenvuodenlupauksia, mutta tänä vuonna tein, koska vuosi 2020 oli monella tavalla rankka, ilman koronaakin. Huolta, hieman murhetta, jonka vuoksi lupasin mm. pitää omasta hyvinvoinnistani entistä parempaa huolta nukkumalla, olemalla läsnä hetkessä sekä liikkumalla, tanssimalla. Lupasin myös harjoitella kasvisruokien tekemistä sekä niiden syömistä. 

Lupauksia tein vain itseni vuoksi, en kenenkään muun. En aio ottaa niistä stressiä, jos jonain päivänä lämpimän viltin alla tuntuukin mukavammalta kuin sadesään lenkki. Alkuvuonna tekemäni lupaukset ovat kuitenkin jo ohjanneet omia arkisia valintojani, joten näin on hyvä.

Haastava laji

Liikunta on ollut itselleni aina hieman haastava laji milloin mistäkin syystä. Atoopikkona koripalloilussa häiritsi ihmisten lähelle tuleminen hikisine ihoineen. Kuntosalilla taas kaikilla näyttää olevan selkeä tavoite, päämäärä ja hyvä draivi – itsellä olo kuntosalilla on kehnon selän kanssa kuin bambi liukkaalla jäällä, vaikka personal trainer on käynyt perusteellisesti selittäen kaikki laitteet ja liikkeet minulle läpi. Päädyn monesti puolisoni treenatessa venyttelemään jumppapallolla tai kävelemään matolla. 

Kuntonyrkkeilyllä tai muulla vastaavalla, tehokkaalla liikuntamuodolla saisi vahvistettua lihaksistoa, mutta niihin en vielä ole löytänyt kipinää. Vuosien kokeilujen kautta ihastuin lattaritansseihin. Tanssitunneilla kroppa saa kaipaamiaan venytyksiä ja virutuksia ja hauskan tekemisen ohessa liikunnan terveyshyödyt tulevat kuin itsestään. Tällä hetkellä toinen sopiva liikuntamuoto on jooga kävelyiden ja online-jumppien lisäksi.

Treenivaatteet kalaverkoista ja muovipulloista

Uuden vuoden liikuntalupaukseni kautta tutustuin myös yritykseen nimeltä Revoel. Ajattelin, että kyllähän nyt urheillessa tulee kunnolliset urheilutamineet olla. Vaikka verkkareissa, kollareissa ja kotivaatteissa on oltu tänä vuonna riittämiin, alkoi urheiluvaateteollisuus kokonaisuutena kiinnostaa ja päätin tutustua treenivaatteisiin, eri materiaaleihin ja malleihin. Urheiluvaatteet siliävine materiaaleineen ja hengittävine ominaisuuksineen on jäänyt itsellä ekotutkan ulkopuolelle. Olen ostanut tai saanut treenitopit ja -housut tähän saakka pääosin kierrätettyinä, ja siihen olen ollut tyytyväinen. 

Treenivaatteista on kuitenkin olemassa myös ekologisempia vaihtoehtoja, kertoo Elisa Karvonen, Revoelin toinen perustajista, ja jatkaa, että heillä Revoelilla tavoitteena on luoda täydellinen vaatekaappi, joka on rakennettu vastuullisuus-, kestävyys- ja tyylikkyysperiaatteiden mukaisesti, yksi tuotekategoria kerrallaan. ”Vaateteollisuus tulee muuttumaan, eikä jatkuvasti vaihtuvat mallistot ole enää in. Ennemmin pitäisi tavoitella koko vuoden myytävää mallistoa, mahdollisimman monikäyttöisiä vaatteita. Sen vuoksi me Revoelilla hyödynnetään uima- ja urheiluvaatteissa kierrätettyä polyamidia ja polyesteriä, jotka ovat siis merestä kerättyä muovia – pulloja, muoviroskaa ja kalaverkkoja sekä teollisuuden ylijäämää”.  

Unelmana oma vaatebrändi

Revoelin perustajat, Anna Jokinen ja Elisa Karvonen, valmistuivat 2015 vaatetusalan artesaaneiksi ja ylioppilaiksi. Nyt molemmat suunnittelevat Revoelilla kankaita ja tuotteita naisille. Annan arkielämässä vastuullisuus näkyy arjessa kierrätyksen, hyötyliikunnan ja kasvissyönnin muodossa. ”Oikeastaan ainoa muoti, jota ostan, on vastuullista”, hän sanoo.  

Revoelin tuotteet on kehitetty ajatuksella, että kaikki käsillä oleva materiaali hyödynnetään loppuun asti, jotta hukkamateriaalia ei synny”, Anna jatkaa ja kertoo, että jo opiskeluaikoina he tekivät Elisan kanssa vaatteita, joko täysin uusia tai muokkasivat ja korjasivat vanhoja. ”Itse olen luonnollisesti siirtynyt enemmän kasvissyöntiin hyvinvoinnin vuoksi. Ja kyllä sitä nykyäänkin tulee korjattua omat sekä tuttavien vaatteet. Hyvin harvoin ostan uutta. Nettikirppikset ovat myös käytössä” Elisa jatkaa. 

Elisa ja Anna totesivat jo opiskeluaikoina jakavansa samanlaisen tyylin ja arvot. Kummallakin oli jo ensimmäistä kertaa tavatessaan vuonna 2013 ajatus ja unelma omasta vaatebrändistä. ”Vuosi oli 2017, kun kysyin Annalta, perustetaanko yritys. Meitä kumpaakin yhdisti halu tehdä haastavia asioita ja oppia niin paljon kuin mahdollista. Samaan aikaan tiedostimme pikamuodin kurjan puolen”, Elisa muistelee. ”Tämän vuoksi meille oli selvää, että jos tuotamme vaatteita, on niiden oltava mahdollisimman ekologisia, eli kierrätetystä materiaalista tai teollisuuden ylijäämästä”, lisää Anna. Kaksikkoa mietitytti kuitenkin se, että heillä oli vastuullisista vaatteista neutraali, jopa hieman tylsä kuva. ”Päätimme ottaa riskin ja kokeilla jotain erilaista ja omanlaista. Saatavilla meillä Revoelilla on tietysti yksivärisiä vaatteita, mutta ollaan rohkeita myös värien ja kuvioiden kanssa”, avaa Anna. 

Vuonna 2018 Anna ja Elisa perustivat Revoelin. Anna ja Elisa ovat yhdessä suunnitelleet kaikki tuotteet ja toteuttaneet lähes kaiken itse mitä yritystoiminta on vaatinut. ”Nimeä pohdittiin kyllä, ja halusimme, että se on yksisanainen, tunnistettavissa ja osuva myös kansainvälisesti”, Elisa muistelee. Anna kertoo, että nimellä on itse asiassa merkitys. Se kertoo Annan ja Elisan horoskooppimerkeistä latinaksi. ”Elisa on leijona (Leo), ja minä oinas (Vervex) ja kun näistä tekee yhdistelmän, ja lukee takaperin, saadaan Revoel. Nimi kuvastaa meitä”, kertoo Elisa. 

Yrittäjät työstävät vaatteita ja pyörittävät toimintaa nyt Lauttasaaren toimitiloissaan, jonka ohessa on myös tarvittavat laitteet ja välineet tuotteiden valmistamiseen. ”Päästiin vihdoin pois Elisan olohuoneesta. Täällä Lauttasaaressa olo on luovempi ja on mahdollisuus keskittyä. Lisäksi työt voi oikeasti jättää työpaikalle”, Anna sanoo. 

Ekologiset urheiluvaatteet

Ympäristön kannalta vähemmän kuormittava ja ekologinen vaate on monta kertaa käytetty. Anna ja Elisa hyödyntävät bikineissä ja urheiluvaatteissaan sekä muissa tuotteissa ylijäämäkankaita tai kierrätetystä materiaalista valmistettua kangasta. ”Meidän slogan on Creating sustainable women’s fashion with elegance ja haluamme, että se näkyy kaikessa toiminnassamme”, kertoo Elisa. Myös Revoelin tuotteiden pesulapuissa hyödynnetään kierrätyspolyesteriä ja pakkauksissa huomioidaan ekologisuus. ”Ensimmäiseen Revoelin mallistoon kuuluu uimapuvut ja bikinit. Sitten tulivat urheiluvaatteet. Olemme molemmat intohimoisia treenaajia, jonka vuoksi urheiluvaatteet olivat luonteva jatkumo ensimmäisen malliston jälkeen. Maaliskuussa 2020 lanseerasimme oman verkkokauppamme”, kertoo Elisa ylpeänä. 

Sain kokeiluun Revoelilta urheilupaidan ja housut. Enkä mitä tahansa housuja, vaan omien toiveideni mukaan valmistetut, pitkät urheilutrikoot kierrätysmateriaaleista, jotka jalassa olen kyllä muulloinkin kuin jumpatessa edustanut. Urheilupaita ”Liza” on tehty myös suurimmaksi osaksi kierrätyspolyesteristä. En ole ennen teetättänyt vaatteita ja oli erittäin positiivinen yllätys, miten Anna ja Elisa valmistivat housut mittojeni ja toiveideni mukaan: korkea vyötärö ja pitkät lahkeet. Tarpeeseen tehdyt tuotteet ovat ekologinen valinta ja näin vaatteet eivät jää vain varastohyllyjen täytteeksi. Vaatekombo on ollut kovasti käytössä jo nyt, ja jo kevään lenkeille pitkähihainen paita on juuri sopiva valinta. 

Revoel valmistaa tuotteensa Econyl®-langasta. Econyl tekee yhteistyötä järjestöjen kanssa, jotka keräävät merestä muoviroskaa sekä teollisuuden ylijäämää. Econyl® kierrättää muovijätteen kuiduksi, ja langaksi uusiokäyttöä varten. Ensin roskat kerätään ja puhdistetaan sekä prosessoidaan pieniksi rakeiksi. Tämän jälkeen rakeet sulatetaan ja massasta kudotaan lanka, josta kudotaan kangasta. ”Ollaan vierailtu Pariisissa Premiere Vision -messuilla aiemmin ja sieltä saimme muodostettua verkostoa yritystoiminnan ympärille. Nyt yksiväriset kankaat tuotteisiimme tulee Italiasta ja printit Espanjasta”, kertoo Anna. 

Kankaat Anna ja Elisa haluavat hankkia EU:sta, sillä valmistusketju on läpinäkyvää. ”Tärkeää meille on, että kankailla on Ökö-tex 100 -sertifikaatti, joka kertoo siitä, että kangas ei sisällä haitallisia kemikaaleja. ”Kankaiden turvallisuus on erittäin tärkeää huomioida juuri uima- ja urheiluvaatteissa, koska kangas on käytön aikana lähellä ihoa”, Elisa avaa. 

Ekotrendit tekstiilialalla

Anna ja Elisa ovat seuraavat mielenkiinnolla tekstiilitrendejä kierrätys- ja uusiokäytön näkökulmasta jatkuvasti. Kiertotalouden periaatteiden hyödyntäminen läpi koko toimintaketjun vaatteiden valmistuksessa on iso juttu, mutta myös esimerkiksi se, miten teknologia vaikuttaa vaateteollisuuteen jatkossa. ”Tulostetut vaatteet ovat tulevaisuuden trendi, mutta teknologia vaikuttaa myös esimerkiksi kierrätykseen ja siihen, millä tavalla kuituja voidaan eritellä. Messut ovat olleet avainasemassa uusien teknologioihin tutustuessa, sillä niissä kierrätysnäkökulmat ja kestävän muotiteollisuuden trendit ovat jatkuvasti kasvava teema”, kertoo Elisa. 

Tulostetut vaatteet ovat mielenkiintoinen trendi, jonka ansiosta tuotantoprosessi lyhenee ja materiaalia kuluu vähemmän: ”On olemassa japanilainen Shima Seikin neulontakone, jolla pystyy neulomaan esimerkiksi housut tai legginsit. Housut suunnitellaan tietokoneella ja kone neuloo housut. Ekologiseksi valmistustavaksi tästä tekee se, että asiakkaan mitat laitetaan koneeseen ja kone neuloo juuri asiakkaalle sopivan vaatteen. Myös prosessi lyhenee, kun ei tarvitse tehdä erikseen kaavoja. Kone käyttää vain sen määrän materiaalia, jota vaatteeseen tarvitaan. Myöskään tehdaskapasiteettiä ei tarvita. Ken tietää, jos meillä on jatkossa jakamistalouden periaatteen mukaan yhteinen, 3D-tulostin taloyhtiön yhteiskäytössä, jonka avulla pystytään tulostamaan esim. vaatteita ja esineitä erilaisista materiaaleista”, pohtii Anna.

Vaikka uusia innovaatioita syntyy jatkuvasti, Anna pohtii, että täydellistä ratkaisua ei ehkä ole olemassa. ”Suomi on hyvä paikka tehdä innovaatioita ja kehittää, kun on paljon tietotaitoa ja mahdollisuuksia. Kuitenkin, aina kun keksitään uusi innovaatio, esimerkiksi kierrätyspolyamidi on ratkaisuna hyvä, mutta varjopuolena se lisää mikromuovia vesistöihin. Täytyy siis ajatella aina kokonaisuutta”, Anna sanoo. 

Trendit vaatealalla

  • Vaatteet kierrätysmateriaaleista tai luonnonmateriaaleista
  • Kuluttajat vaativat brändeiltä enemmän läpinäkyvyyttä toimintaan ja arvostavat ekologisia vaihtoehtoja
  • Tiedostettu kuluttaminen – ostaminen tarpeeseen
  • Slow fashion (seasonless fashion) kasvattaa osuuttaan – vaatemallistoja tehdään harvemmin enää sesonkien mukaan – vaatteiden monikäyttöisyys lisääntyy
  • Smart textiles – eli vaatteet, joiden tekstiilit reagoivat esimerkiksi ulkoilman lämpötilaan ja säätelevät ominaisuuksiaan sen mukaan. 
  • Tulostetut vaatteet
  • ReCommerce eli erilaiset kierrätettyjen vaatteiden kauppapaikat lisääntyvät
  • Virtuaaliset sovituskopit verkkokaupoissa lisääntyvät, jotta hutiostokset vähenevät.

Suomalaiset innovaatiot käyttöön

Revoelilla tehdään tällä hetkellä uima- ja urheiluvaatteita kierrätysmateriaaleista, ja tulevissa mallistoissa sama teema on vahvasti mukana. ”Olisi hienoa tehdä tulevaisuudessa yhteistyötä suomalaisten innovaatiotoimijoiden kanssa. Meille saa vinkata, jos tulee mieleen uusia tekijöitä ja ideoita!” sanoo Elisa. 

”Haluamme tehdä limited edition -tyyppisiä tuotteita, ei massatuotantoa. Uusien kierrätysmateriaalien osalta tulee pohtia, mitä materiaalia on olemassa paljon, jolloin mieleen tulee esimerkiksi pyyhkeet. Jos käyttöön löytyisi myös jotain viskoosin tapaista, jossa käytetyn veden määrää on vähennetty, niin materiaalia pystyisi käyttämään uudestaan ja uudestaan vielä vastuullisemmin”, kertoo Anna.

Kierrätetystä materiaalista tehdyt vaatteet ovat kuitenkin kuin uusia vaatteita ja kuluttaja ei huomaa eroa, onko materiaali kierrätetty vai ei. Vaatteita voi hoitaa, kuten muitakin vaatteita. 

*Tanja*