***Kaupallinen yhteistyö yrityksen NIEKO kanssa. Alekoodin löydät blogitekstin loppupuolelta, ole hyvä. 🙂

Tiedättekö sen tunteen, kun esimerkiksi keittiöstä, kylppäristä tai vaikkapa meikkipussista tuotteet loppuvat yksitellen? Itselläni ainakin meikkipussin sisällön kanssa joskus kävi vielä joitakin vuosia sitten niin, että tuotteet eivät loppuneet samalla kertaa, vaan ensin loppui meikkivoide, seuraavassa hetkessä puuteri, sitten ripsari. Keittiössä sama: ensin on tarvetta tiskirätille, sitten tuorekelmulle, kohta leivinpaperille tai suodatinpusseille. 

Meikkien suhteen ratkaisin asian niin, että hankin nykyään meikkejä, joissa pigmenttiä on sen verran paljon, että meikit kestävät pitkään. Esimerkiksi poskipuna, jota käytän, on ollut meikkipussissani jo monta vuotta (parasta ennen päivä meni jo, hups). Myös nykyinen meikkivoide ja ripsari ovat kestäneet pian vuoden. 

Loikka kohti zero waste -kotia

Sain jokin aika sitten ajatuksen käydä arjessa kulutettavat kertakäyttötuotteet läpi ja päätin, että meidän on aika alkaa käyttää enemmän kertakäyttötavaroiden sijaan kestoversioita. Laskin, että meidän taloudessa eniten kuluu suodatinpusseja kahvinkeittoon, sillä kahvinkeittotahdillamme (ainakin kahdet kahvit päivässä) suodatinpusseja kuluu vuositasolla reilut 700 kpl, joka on karkeasti 15 suodatinpussipakettia. Kestosuodatinta käyttämällä saisimme säästettyä siis huiman määrän kertakäyttösuodattimia. Tuorekelmun virkaa meillä toimittaa jatkossa mehiläisvahakääre ja tiskirättien tilalla käytännölliset siivousliinat juutista ja pellavafroteesta, jotka NIEKO-nimisen yrityksen Niina on valmistanut ylijäämämateriaalista. 

Sain syksyllä ihanan paketin NIEKOn perustajalta ja hurahdin kestotuotteisiin ihan täysin. Ja nimenomaan siihen, että kestotuotteen omistaessaan, ei tarvitse jatkuvasti muistaa täydentää varastoja. Paketissa olivat keittiön kestotuotteista kahvinkeittoon suodatinpussit, tiskirätit sekä beeswrappia eli ekologinen versio tuorekelmusta. 

Ekologisia kestotuotteita käsityönä

NIEKOn perustaja, Niina 32 v, ei aiemmin kyseenalaistanut kodistaan löytyviä kertakäyttötuotteita tai materiaa. Kuten ei monikaan meistä. Kun käsisaippua loppuu, ostetaan uusi. Kun tiskirätit on käytetty, kaupasta kiikutetaan uusi rulla. Kerttistuotteet ovat hiipineet osaksi vakiokauppalistaa, ja automaattisesti myös meidän perheessä on marssittu kaupassa tiskirättihyllylle tai vanulappuja ostamaan. Se on opittu tapa, joka vaati huomiota. “Kuutisen vuotta sitten minulle tuli materiaaliähky, kun kaapit olivat täynnä sitä sun tätä. Ähkyn tiedostaminen oli silloin hyvä asia, sillä sen avulla aloitin matkani kohti kestävämpiä elämäntapoja. Karsin tavaraa ja tein ajatustyötä kuluttamisen ja materialismin suhteen. Päätin tietoisesti suhtautua asiaan eri tavalla kuin ennen ja tässä sitä nyt ollaan”, Niina sanoo. 

NIEKOn valikoimasta löytyy ihania, ekologisia ja ennen kaikkea kestäviä tuotteita, jotka on valmistettu käsityönä Suomessa. Kertakäyttöiset tuotteet kiertävät kotona vain hetken ja niitä saa olla jatkuvasti uusimassa. “Aloin taannoin pohtia oman kulutukseni kautta, mitä kodin käyttötuotteita voisin korvata kestoversioilla. Ideoita putkahteli mieleen melkoinen määrä ja nyt valmistan uudelleenkäytettäviä tuotteita mm. keittiöön, ihonhoitoon ja kodin siivoukseen”, kertoo Niina, jonka yrityksen tarkoituksena on valmistaa sellaisia tuotteita, joita ostamalla ja käyttämällä ihmiset voivat vähentää kuluttamista.

Ajattelutavan muutos

Monet tavat, liittyvät ne osto- tai muihin kulutustottumuksiin, ovat vahvasti osa meitä ja ajattelutapaamme. Tehdään asioita tietyllä tavalla, koska on aina tehty. Kertakäyttökulttuurin ja kuluttamisen osalta muutenkin on tultava tietoiseksi omista ajattelu- ja toimintatavoistaan ja nähtävä niissä jotain epäkorrektia, jos aikoo tehdä muutosta. “Ajattelutavan muutos vaatii pysähtymistä ja pohdintaa, sillä jos toiminnastaan, tavoistaan ja kulutustottumuksistaan ei ensin ole tietoinen, on vaikea ottaa askelia parempaan. Näin muutosta ei tapahdu”, Niina avaa. 

Niina on käyttänyt aikoinaan paljon aikaa pohtiessaan, mitkä tuotteet hänen kodistaan olisi hyödyllistä muuttaa kestoversioiksi ja päätyi ystävän kanssa samaan työtilaan valmistamaan tuotteitaan. Ensin hän teki tuotteita vain liiketilaan, mutta koronan myötä tuotteet siirtyivät verkkokauppaan. “En ajatellut laittavani kestosuodatinpussia edes myyntiin, mutta se aiheuttikin myyntipiikin ja on ihana nähdä, kuinka ihmiset ovat kiinnostuneita kestotuotteista”, Niina paljastaa.

Konkreettiset esimerkit apuna kohti kestävämpää arkea

Olen pitänyt aina Henry Fordin ajatuksesta liittyen uudistumiseen ja kehittämiseen. Jos autotehtailija olisi aikoinaan kysynyt, mitä ihmiset tarvitsevat, he olisivat toivoneet nopeampia hevosia, eivätkä olisi osanneet nimetä tarvitsevansa autoa. NIEKOn Niina tarjoaa kotitalouksiin tuotteita, joita välttämättä ei osata vielä toivoa, mutta kuluttamisen ja ympäristön kuormittamisen kannalta ne ovat tuotteita, joita kaikki tarvitsevat – ennemmin tai myöhemmin. Kestotuotteita käyttäessään myös rahaa säästyy.

NIEKOn verkkokaupasta löytyykin tuotteita, joilla kodin voi päivittää kertaheitolla zero waste -ideologian mukaiseksi. On siivoustuotteita, tuotteita keittiöön, kylpyhuoneeseen ja esimerkiksi ihon puhdistukseen. Jokaisen tuotteen mukana saa myös käyttöohjeet, joilla voi omaksua uuden tuotteen osaksi oman elämän rutiineja. “Pohdin, että olen omaksunut sen verran tietoa kertakäyttökulttuurista ja käyttänyt aiheen ympärillä energiaa, että minulla on etuoikeus levittää tietoa kestotuotteista ja samalla vaikuttaa yhteiskunnan hitaampaan kuluttamiseen”, sanoo Niina. Tuotteiden suhteen hän ei ota stressiä. Tuoteideoita on syntynyt kiva määrä, mutta toiveita kestotuotteista saa hänelle myös ehdottaa. Minkälaisen tuotteen sinä haluaisit kestotuotteena?

Ylijäämämateriaalia ja leikkuujätettä

Niinan valmistamat kestotuotteet on pääosin valmistettu ylijäämämateriaaleista sekä leikkuujätteestä. Tuotteet ovat kestäviä ja esimerkiksi kestosuodatinpussi kahvinkeittoon tai teen valmistamiseen kestää niin kauan, kun sitä huoltaa oikein. “Suomalaista käsityötä arvostetaan koko ajan enemmän. Tätä haluan myös itse vaalia. Yrityksen nimi NIEKO tulee Latviasta ja tarkoittaa “ei mitään”. Lisäksi nimessä on Ni (Niina) ja eko. Nimi on täydellinen kuvaamaan yritykseni toimintaa”, kertoo Niina. 

Yritys on saanut toiminnastaan ja tuotteistaan paljon positiivista palautetta. Monien tuotteiden kehittely on lähtenyt Niinan omasta tarpeesta, kuten unimaskin kohdalla. “Asiakkailta kuulen palautetta, etteivät he ole nukkuneet ikinä näin hyvin kuin luonnonmateriaaleista valmistetulla unimaskilla. Kehitin tuotteen alunperin omaan migreeniini ja valoyliherkkyyteen”, jatkaa Niina. 

Ajoittain tuotteiden hinnat aiheuttavat kysymyksiä, ja Niina avaa tuotteiden hintarakennetta mielellään: “Pyrin hinnoittelemaan tuotteeni niin, että kaikilla olisi mahdollisuus hankkia kestotuotteita. Kotimaassa, käsin valmistetut tuotteet sisältävät monta työvaihetta. Ensin hankitaan materiaalit muiden tuotteiden ylijäämämateriaalista tai leikkuujätteestä, leikataan ja valmistetaan tuote. Kestotuotteen, esimerkiksi siivousliinan voi pestä ja se kestää hyvänä yli vuoden. Noin 7 euron hinta siivousliinasta tulee pidemmällä aikavälillä kuitenkin edullisemmaksi kuin jos ostaisi kertakäyttötuotteena vastaavan”. Esimerkiksi Niinan valmistamat siivousliinat on valmistettu froteesta ja juutista eli yhdellä liinalla saa irrotettua likaa ja pyyhittyä pinnat puhtaiksi.

Kestotuotteet osaksi arkea?

NIEKOn asiakkaat haluavat löytää vaihtoehtoja ja omaksua uusia tapoja. Tähän Niina kannustaa: “En halua, että ihmiset tekevät heräteostoksia ja ostavat jotain, mitä eivät oikeasti tarvitse. Toivon tarjoavani ratkaisun asiakkaan tarpeeseen ja jos joku on pohtinut muuttavansa arkeaan kestävämmäksi, NIEKOn verkkokaupasta löytyy tuotteita siihen”.

Kestävämmät tuotteet voi ottaa arkirutiineihin tuote kerrallaan. Jos aamurutiineihisi kuuluu kasvojen puhdistaminen vanulapuilla, voi vanulaput hankkia kestoversiona. Keittiössä taas suuren vaikutuksen voi tehdä suodatinpusseilla, jos kahveja tulee keitettyä päivittäin. Siivoamisessa kestosiivousliinat korvaavat kertakäyttöiset. “Olen harkinnut myös tietoiskuja, luentoja ja että jaan Instagram-tililläni entistä enemmän tietoa tuotteistani ja ideologiasta niiden takana. Sieltä löydät tietoa myös NIEKOn vastuullisuudesta ja materiaaleista. Omien tapojen muutos ei tapahdu hetkessä, mutta kun pystyy vaikuttamaan positiivisesti muiden asenteeseen, niin ajan kanssa muuttuu myös tavat, tottumukset ja käytös. Kestotuotteiden kanssa elämä on vaan vaivattomampaa ja helpompaa” Niina summaa.

***Alekoodilla SHEPHERD15 saat 15 % alennuksen Niekon verkkokaupan tuotteista.***

Verkkokauppaan pääset tästä: NIEKO

Alekoodi on voimassa 31.12.2020 saakka. 

*Tanja*

beeswrap