Kult-vaatevuokraamon perustaja Reetta Pöllänen tarjoaa nettipalvelun, joka vähentää vaatteista luopumisen tuskaa ja tarjoaa samalla tavan tienata vaatekaapin sisällöllä. 

Erittäin iso osa kuluttamisesta muodostuu vaate- ja tekstiiliteollisuudesta, jonka tahdissa ei meinaa pysyä perässä. Trendit, värit ja mallit vaihtelevat, sillä shoppailu voi tuottaa harrastajalleen paitsi välitöntä mielihyvää, se myös koukuttaa. Mukava tunne haihtuu yhtä nopeasti kuin syntyykin ja kierre on valmis. Vaikka shoppailu ei useimmilla ylety oniomanian (ostoriippuvuus) puolelle, on se kokonaisuudessaan yksi ympäristöämme kuormittavimmista asioista. 

Hinta on yksi tuotteen ostoon vaikuttavista tekijöistä, ja alemyyntien jyllätessä tavara vaihtaa omistajaa. Tavaraa ja vaatteita hankitaan, koska halvalla saadaan. Ei välttämättä edes tarpeen vuoksi. Moni ajattelee, ettei ole henkilökohtainen konkurssi, jos kaupasta pikaisesti ostettu paita jääkin käyttämättä, sillä sehän oli vain kympin tai pari. Suomessa kodintekstiilejä ja vaatteita tuotetaan vuositasolla 70 miljoonaa kiloa, joista kiertoon pääsee vain n. 15 % ja uudelleen hyödynnettäväksi n. 30 %, loput poltetaan (Suomen Ympäristökeskus), eli melkoinen määrä. Olisi mielenkiintoista tietää, paljonko prosentuaalisesti kaikista vaate- ja tekstiiliostoksista tehdään todelliseen tarpeeseen ja kuinka suuri osuus tästä on hupishoppailua. Oli miten oli, vaatteiden tuotanto ja kierrosta poistaminen aiheuttaa enemmän päästöjä kuin laiva- ja lentoliikenne yhteensä.  

Vaatteiden ja tekstiileiden kierrätyksen osuutta kasvattamalla vähempi määrä tekstiileistä joutuu polttoon tai kaatopaikalle. Tällä hetkellä yksittäisen vaatteen käyttökertojen määrä vähenee, ja samalla vaatteiden määrä lisääntyy (Suomen Luonto). Pikamuotireseptin mukaan valmistetut vaatteet eivät kestä käytössä kauan, ja ongelmallista tässä onkin uusien mallien tulo kauppoihin, jotka kiinnostavat kuluttajaa. Edelliset eivät ehdi pois alta, kun uudet mallit valtaavat rekit ja hyllyt. Vaatteen ei siis tarvitse kestää monia käyttökertoja, sillä uudet mallistot ovat jo valmistuksessa. “Vaatteen tuotantoketjuun osallistuu monia tahoja valmistuksesta pakkaukseen ja tulee mieleen, kannattaako kestämättömän tuotteen eteen tehdä niin paljon töitä ja kuluttaa aikaa kuljetukseen”, pohtii Reetta. 

Onneksi myös vaatteiden ja tekstiileiden kierrätyksestä ja kestävämmistä, eettisesti ja ekologisista materiaaleista valmistetuista tekstiileistä on tullut trendi, joka on kasvamassa. Yhä useampaa meistä kiinnostaa vaatteen alkuperä, valmistustapa sekä kestävyys, joka vaikuttaa tuotteen jälleenmyyntiarvoon ja -mahdollisuuksiin. Kierrätyksen helpottamiseksi meillä on kadun varsilla vaatteiden kierrätyslaatikot ja monet yritykset tarjoavat vaatteiden myymiseen nettikirppisalustoja, joilla käytetty tavara vaihtaa omistajaa vaivattomasti. 

kirpputori-vaatteet
Kirpparilöytöjä.

Vuokratessa ei tarvitse kokonaan luopua

Jos vaatekaapista löytyy uniikkeja luomuksia tai muuten tärkeitä vaatekappaleita, ettei niistä haluaisi kokonaan luopua, yksi vaihtoehto vaatteen käyttökertojen lisäämiseen on vaatteen vuokraaminen toiselle. Hyvä uutinen on se, että myös vaatelainaamot ovat siirtyneet nettiin. Reetta Pöllänen, Kult-palvelun perustaja, totesi jo vaatemuotoilijaksi opiskellessaan, että “Maailmassa on jo kaikkea. Sitä tuotannon ja muovin määrää seuratessa tuli monesti mietittyä, että monetko kollarit ihminen oikeasti tarvitsee?” Ajatusta seurasi pohdinta siitä, millä tavalla resursseja voisi hyödyntää uudestaan. Uuden luominen ei tuntunut mielekkäältä, joka johti lopulta nettivaatevuokraamon perustamiseen. 

“Fyysisen vaatelainaamon idea on hyvä ja ihmisillä riittää kiinnostusta, mutta vaatteiden lainaamisen tulisi olla mahdollisimman helppoa ja vaivatonta, jotta lainaamisesta puolin ja toisin tulisi tapa”, sanoo Reetta, joka on perustanut vuosi sitten Design-vaatteisiin keskittyvän, fyysisen vaatevuokraamon. Silloinen vuokraamo ei saavuttanut toivottua suosiota, joka sai Reetan pohtimaan, minkälaisia muutoksia palveluun pitäisi tehdä, jotta se olisi vaivatonta vuokraajalle sekä asiakkaalle. 

Kult-palvelu on verkkosivualusta, jonka kautta kuka tahansa voi laittaa vaatteensa vuokralle sekä lainata itselleen haluamiaan vaatteita ja asusteita. Palvelun kautta voi myös myydä sekä ostaa tuotteita. “Tarkoituksena on, että ihmiset saisivat vaatekaappiensa sisällöt  kiertoon, mutta se myös yhdistää samanhenkisiä, jotka arvostavat käytettyjä tuotteita ja kierrätystä. Missiona on saada tuotteille useampi käyttökerta mitä ne saisivat yhden ihmisen käytössä. Valtava pikamuodin kuluttaminen raastaa luonnonvaroja, joten miksi useampi ihminen ei voisi nauttia käytetystä, jo kertaalleen valmistetusta tuotteesta ostamatta uutta”, summaa Reetta. 

Kuva: Pixabay

Käyttäjältä käyttäjälle

Kult vaatteidenvaihtoalusta on tarkoitettu yksityisille kuin yrityksillekin ja se toimii ympäri Suomen. Vaatteiden vaihto tapahtuu joko kasvokkain tapaamalla tai postittamalla, jolloin postitus jää osapuolten sovittavaksi. “Parhaimmillaan palvelun kautta voi löytää ihmisen, jonka tyyli on hyvin samanlainen ja lainata voi vaikka koko kaapin sisällön. Pikamuodille luonteenomaista on se, että asukokonaisuus ostetaan tiettyä tilaisuutta tai tapahtumaa varten. Vuokraus on tähän nähden ekologinen vaihtoehto välttää edullisesti tuotettuja tekstiilejä. Jos tuote pääsee mahdollisimman monelle käyttöön, jyvittyy tuottamisen hiilijalanjälki koko ajan”, sanoo Reetta. Mitä enemmän kuluttajat haluavat vuokrata ja kierrättää vaatteita, sitä vahvemmin huomio kiinnittyy vaatteiden kestävyyteen, joka taas haastaa brändejä valmistamaan helppohoitoisia ja kestäviä vaatteita. Vuokraaminen on myös siitä hyvä ajatus, että se on oikeastaan paras tapa todentaa tuotteen laatu sekä sopivuus itselle. “Jos mietit uuden vaatteen ostamista, testaa sitä ensi vuokraamalla ja tee ostopäätös vasta sitten. Jos vielä vuokrausjakson jälkeen vaate tekee mieli ostaa, niin se saa todennäköisesti käyttökertoja myös jatkossa”, vinkkaa Reetta.

Vaatelainaamot, -vuokraamot ja clothing libraryt ovat Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa hyvin toimivia konsepteja. Osa on keskittynyt esimerkiksi vain lastenvaatteisiin, mekkoihin tai tarvikkeisiin ja joissakin valikoima on laajempi. Toisissa vaatteita vuokrataan päivähinnalla, toisissa kuukausihinnalla. Joidenkin sloganit puhuvat pikamuodin pysäyttämisestä, kun taas toisten myyntipuhe on “vaikka joka päivä uusi tyyli, mutta jo kertaalleen valmistetuista vaatteista”. Myös Suomessa ihmisiä kiinnostaa ekologisempi kuluttaminen ja ideatasolla oman vaatekaapin lainaaminen toiselle, mutta rohkaisua edelleen tarvitaan. Kult-alustalla luottamusta käyttäjien välille rakennetaan niin, että palveluun jätetään arvio tuotteesta ja sen lainaajasta, kun vuokra-aika päättyy. Tämä lisää avoimuutta ja luotettavuutta sekä madaltaa kynnystä vuokraamiseen ja lainaamiseen. “Pääperiaatteena tulisi olla se, että lainavaatteita kohdellaan kuin ne olisivat omia”, Reetta muistuttaa.  

mekko-vuokralle
Mekko kiertoon

Konserttimekot kiertoon

Ja pitihän tätä tietty kokeilla. Soitan viulua harrastuksena, ja välillä konsertoimme bändin kanssa. Itselläni varsinkin viulukonserttien asut roikkuvat pääsääntöisesti tyhjänpantteina henkareissa. Jokaisen konsertin luonteeseen ei sovi pitkä, iltapukumainen musta mekko, vaikka se muuten onkin klassinen ja siisti valinta. Kesäaikaan esiintymisissä ja konserteissa tulee pukeuduttua väreihin, ja toisinaan tätä pyytää myös esityksen tilannut taho. Niinpä päätin aloittaa vaatteiden vuokraamisen esiintymismekoistani, jotta ne saisivat useampia käyttökertoja. 

Kult-palveluun ei haeta vuokralle pelkästään uniikkeja asuja, jotka ovat maksaneet maltaita, vaan käytännössä minkä tahansa vaatteen, asusteen tai korun voi vuokrata. ”Jo ostettu tuote ansaitsee paikan Kult-vuokrausalustalla, oli sen hintalappu ollut mikä hyvänsä. Kaikki tuotteet ovat yhtä arvokkaita, sillä ne on jo tuotettu tähän maailmaan. Parasta olisikin käyttää ne yhdessä loppuun saakka”, Reetta sanoo. Aloitin oman vuokrausurakkani ottamalla esiin kaikki mekot, joiden käyttökerrat ovat jääneet vähiin. Mekkoja löytyi reippaasti yli kymmenen, jotka olen vuosien varrella hankkinut eri tarkoituksiin joko uusina tai käytettyinä.

Kult-palvelun käyttö tuntui helpolta. Rekisteröitymisen jälkeen vuokrattavasta tuotteesta täytetään perustiedot, kuvat, pesuohjeet sekä hinta. Palveluun ladattavat kuvat voi ottaa joko vaate päälle puettuna tai henkarissa. Itselleni iski tässä vaiheessa laiskuus ja kuvasin mekkoni henkarilla. Ehkä täydennän ilmoituksiani myöhemmin toisenlaisilla kuvilla. Mielestäni vaatteesta saa paremman kuvan, kun sen näkee jonkun toisen päällä. Nyt vain odotellaan, josko jollakulla on tarve mekoille. 

kult

Ei isot puheet, vaan pienet teot

Ympäristöä vähemmän kuluttavat elämäntavat voi ottaa osaksi omaa arkeaan pienin askelin, kuten kierrättämällä jätteet, korjaamalla ja kierrättämällä vaatteet, pohtimalla omaa ostokäyttäytymistään tai valitsemalla shampoon, josta käytön jälkeen jää mahdollisimman vähän jätettä kierrätettäväksi. Pienillä asioilla voi tehdä muutosta. Myös kestokahvikupin käyttäminen kerttisastian sijaan on konkreettinen teko, josta luonto kiittää. Näin myös Reetta aloitti vuosia sitten luontoa vähemmän kuormittavat tavat. “Asia, johon kiinnitän taustani puolesta paljon huomiota, on vaatteiden huolto ja korjaus. Pesulaput ovat vaatteissa opastamaan paitsi tahrojen poistoa, mutta myös sitä, miten hoitamalla vaate kestää käytössä kauemmin”, Reetta kertoo. Aina vesipesu ei ole vaatteen kannalta paras ratkaisu. Muun muassa farkut saa raikastettua pitämällä niitä pakkasessa yön yli.

Kult-palvelu on vaatteen lainaajalle huoleton: tuotteen omistaja huolehtii sen asianmukaisesta pesusta tai muutoin puhdistuksesta, kun vuokraus päättyy. Kyseessä lopulta on kuitenkin se, että harkittu ja tarvepohjainen kuluttaminen lisääntyisi, ja tätä vastoin perjantai-paitojen määrä vähenisi. Tämä vaatii omien kulutustottumuksien tiedostamista ja mindsetin muuttamista, jolloin Reetta toivoo, että yhä useampi rohkaistuisi ja kokeilisi vaatteiden vuokralle laittamista sekä vuokraamista Kultin kautta. “On hienoa, jos kuulen palvelun käyttäjiltä, mikä toimii ja mikä ei. Uskon siihen, että käyttäjien ideoiden ja palautteen mukaan kehitetystä palvelusta tulee vieläkin suositumpi”, sanoo Reetta.

Kesämekko